FANDOM


Virusi so mikroorganizmi, ki nimajo lastnih mehanizmov za razmnoževanje in si morajo zato podrediti sisteme gostiteljskih celic, ki jih okužijo.

Pogosta tarča virusov je retinoblastomski protein (pRb). Uvrščamo ga med tumor-supresorske proteine, saj preprečuje nadaljevanje mitoze, ko je DNA okvarjena. Med viruse, katerih tarča je pRb spadajo tudi adenovirusi, ki proizvajajo onkoprotein E1A. Delovanje tega proteina so preučevali znanstveniki z inštituta v Wistarju, ki so svoje izsledke objavili v reviji Genes & Development (November, 2007). Uspeli so pridobiti kompleks pRb-E1A in iz njega določili tridimenzionalno strukturo. Ugotovili so, da E1A uporablja tako imenovano »virusno mimikrijo«. To pomeni, da se analogno veže na tisto mesto na pRb, na katerega se običajno vežejo transkripcijski faktorji družine E2F. Ti faktorji zato ostanejo sproščeni, kar omogoča prepis genov, ki so potrebni za nadaljevanje mitoze. Rezultat je nekontrolirana delitev celic, kar lahko pripelje do nastanka raka.

Ker virusi povzročajo 20% vseh rakavih obolenj, bodo morali znastveniki za uspešno zdravljenje preučiti mehanizme, ki jih virusi uporabljajo za podreditev rastnih mehanizmov celic. Znanstveniki z Wistarskega inštituta so predstavili učinkovit pristop k reševanju teh problemov. S pridobitvijo kompleksa pRb-E1A, so lahko na atomskem nivoju ugotovili kako E1A deluje. Na ta način bodo lahko znanstveniki ugotovili, kako delujejo tudi ostali virusi s podobnimi mehanizmi kot adenovirusi, ki proizvajajo protein E1A in tako razvili učinkovita zdravila in cepiva.


Novica v izvirniku
Kazalo
Seznam predstavljenih novic - 2007/8