FANDOM


Cepljenje je proces vstavitve oslabljenega oz celo mrtvega patogena v organizem zdrave osebe, z namenom spodbuditve tvorbe protiteles z našo imunsko obrambo.

T-celice pripadajo skupini belih krvnih celic znanih kot limfociti, in imajo ključno vlogo v tako imenovani celično-posredovani imunosti. To pomeni, da ne proizvajajo protiteles, temveč aktivirajo makrofage, s čimer povzročijo uničenje okužene celice. Od B-celic se po sestavi razlikujejo po dodatnem specifičnem receptorju na zunanji površini imenovanem T-celični receptor (TCR).

B-celice so prav tako limfociti, vendar imajo te celice ključno vlogo v človeškem imunskem odzivu. Njihova glavna naloga je, da proizvedejo protitelesa proti antigenom.

Cepili so 15 zdravih oseb z YF-17D in opazovali njihove T-celice in nastala protitelesa v njihovi krvi. Čeprav je prišlo do manjših razlik med posamezniki, je analiza izraženih genov v belih krvničkah pokazala, da je pri večini oseb cepivo povzročilo aktivacijo mreže genov vključenih v zgodnji naravni imunski odziv na virus.

Z uporabo biokemijskih pristopov so bili sposobni določiti različne genske zapise, ki so ustrezale odzivu belih krvnih celic (limfocitov), oziroma nastanku protiteles proti cepivu. Da pa bi določili, ali s pomočjo teh genskih zapisov lahko predvidimo imunski odziv, so cepili druge posameznike pri čemer so bili sposobni napovedati (z 90 % gotovostjo) ali bo oseba razvila imunost s posredovanjem T- ali B-celic proti rumeni mrzlici.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki