FANDOM


Raziskovalci s Penn State College of Medicine so pod vodstvom dr. Gavina Robertsona v reviji Cancer Research objavili predlog, kako s pomočjo nanodelcev utišati gena B-Raf in Akt3, ki sta ključna pri razvoju melanoma.

Mutacije gena B-Raf vodijo do mutirane oblike proteina B-Raf, ki poveča rast in širjenje rakavih celic. Mutiran B-Raf seveda še ne povzroči razvoja melanoma, ampak ob sebi zahteva še drugi protein, Akt3, ki regulira njegovo aktivnost. V raziskavi so pokazali, da Akt3 fosforilira (V600E)B-Raf, s čimer zniža njegovo aktivnost, prav tako pa tudi aktivnost MAPK do nivojev, ki so ugodni za razvoj melanoma. Če so s pomočjo RNAi oziroma s siRNA inhibirali (V600E)B-Raf ali Akt3 v naprednejših fazah melanoma, je to znižalo rast melanomnih celic in razvoj tumorja.

Zaviranje specifičnih genov se zdi enostaven in usmerjen postopek, a zaščitni sloji v koži preprečujejo vstop siRNA v celice, ali pa jo tamkajšnje snovi hitro razgradijo. Skupina Dr. Robertsona je v ta namen pripravila kationske nanoliposome, ki lahko v svojo notranjost sprejmejo siRNA.

siRNA je zmanjšala zmožnost delitve celic z mutiranim genom B-Raf za 60 do 70%, velikost obolelih predelov pa se je po treh tednih zmanjšala za več kot polovico. Poskusi na človeški koži z melanomom so dali jasno sliko delovanja zdravila.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki