FANDOM


Science Daily (10. november 2007) – Raziskovalci iz Ohio State University Medical Center so izsledili, da mitohondriji, ki so v celicah glavni vir energije, pošiljajo srčnomišičnim celicam signal o celični smrti.

Srčnomišične celice lahko odmrejo pri bolnikih s srčnim infarktom. To je posledica slabše prekrvavitve in oskrbe celic s kisikom.Zdravniki so se pri takih pacientih dolgo srečevali s paradoksom- z zdravili so znali olajšati bolečine, niso pa znali preprečiti škode (odmrtje tkiva), ki je nastala zaradi ishemije.

V članku je opisan poskus, v katem so mitohondrije izolirali iz srčnomišičnih celic ter jih izpostavili ishemiji (zmanjšan dotok krvi in kisika) in reperfuziji (ponovno vzpostavljen dotok krvi). Ugotovili so, da se je v mitohondriju močno povečala koncetracija kalcijevih ionov. V normalnih razmerah pa so mitohondriji sposobni vzdrževati nizko koncentracijo kalcijevih ionov.

Močno povečana količina kalcija je povzročila aktivacijo encima NO sintaza in posledično nastanek prostih radikalov NO v takšnih količinah, da jih mitohondriji niso mogli nadzorovati in so bili zato za njih toksični. Presežek NO vodi do sprostitve mitohondrijskega proteina, ki pošlje srčnomišičnim celicam signal o celični smrti. Znanstveniki so se osredotočili predvsem na to, kako bi ta encim inhibirali, da ne bi proizvedel preveč prostih radikalov NO v fazi reoksigenacije.

Celična smrt je vpletena pri številnih boleznih. Pri raku celice ne odmrejo, pri Parkinsovi in Alzheimerjevi bolezni pa odmrejo prej,kot bi morale. Če bodo ugotovili, kako pride do celične smrti, se bodo lahko uspešno borili proti mnogim boleznim.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki