FANDOM


23. oktober 2007, The Journal of Neuroscience -članek: Univerza Mcgill iz Montrelala objavi zanimivo novico, da bi lahko sintetični THC, zaužit v majhnih količinah, postal dober antidepresiv, predoziranje stanje poslabša.

Naše počutje je odvisno od koncentracije serotonina v možganih. Velika koncentracijska odstopanja lahko vodijo do depresije ali migrene. Eden od razlogov, da se pojavi depresija je nizka koncentracija živčnega prenašalca serotonina v naših možganih. Zato antidepresivne substance delujejejo tako, da inhibirajo oz. ustavijo »re-uptake« proteine.To je kanalček na koncu presinaptične celice, ki skrbi, da je po sprostitvi serotonina v sinaptično režo in opravljeni nalogi, čimveč nevrotranzmiterja posrkanega nazaj v presinaptično celico za naslednji dražljaj. Inhibicija tega kanalčka povzroči nabiranje živčnega prenašalca v sinaptični reži, ki se znova in znova veže na postsinaptično celico in tako ojača signal. Testiranja na laboratorijskih živalih so prvič potrdila, da različne oblike THC-ja uspešno inhibirajo »re-uptake« proteine. Raziskava je pokazala, da majhne koncentracije sintetične oblike kanabinoida povečajo raven serotonina, med tem ko velika količina THC-ja učinkuje nasprotno.

Odkritje ponuja to kot zdravilo na področju psihičnih bolezni. Namesto dragih zdravil, kot sta Prozac ali Celexa, bi lahko psihozo, depresijo in migreno zdravili s sintetičnim THC-jem.


Povezava na novico
Lastnosti serotonina
Seznam predstavljenih novic
Kazalo

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki