FANDOM


Raziskovalci na Kalifornijski univerzi San Diego (UCSD), Centru za raziskovanje kanabisa v zdravstvene namene (CMCR), so ugotovili da je kajenje kanabisa ublažilo povzročeno bolečino pri zdravih prostovoljcih.


Pri poskusih na petnajstih pacientih majhni odmerki kanabisa niso pokazali nobenega vpliva, srednje veliki odmerki so imeli zmeren vpliv na bolečino, medtem ko so preveliki odmerki še povečali občutljivost na bolečino. Po mnenju glavnega raziskovalca Marka Wallacea, profesorja anesteziologije na UCSD, Šoli za medicino in programskega direktorja na Centru za medicino bolečine UCSD, so s pomočjo teh rezultatov prišli do novega odkritja na področju kanabis anelgetike (analgetiki so droge ki blažijo bolečine, bolje poznani pod tujko »painkillers«).

V raziskavi so uporabljali kapsaicin. To je alkaloid, ki se nahaja v pekoči čili papriki, ki draži kožo. S pomočjo kapsaicina so lahko uprizorili tip nevropatične bolečine ki jo doživljajo pacienti, oboleli za AIDS-om ali diabetisom. Pacienti so bili zdravi prostovoljci, ki so kadili kanabis po tem, ko je bila povzročena bolečina. Cigareti z prisotnostjo marihuane so bili izdelani pod nadzorom National Institutes of Health (NIH), tako da so vsebovale nič, dva, štiri ali osem procentov delta-9-tetrahidrokanabinola (THC).

Testirane osebe so prijavile upad bolečine pri srednjih odmerkih, pomembna pa je bila tudi soodvisnost med ravnjo plazemskega THC (učinkovina v kanabisu) in zmanjšano bolečino.Povzetek članka
Kazalo

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki