FANDOM


Genom topolaEdit

V reviji Science je 15. septembra 2006 izšel članek, v katerem raziskovalci iz 39 sodelujočih skupin poročajo o osnovnih podatkih o genomu prvega drevesa, topola (Populus trichocarpa) - to je eden od topolov, ki ne rastejo v Sloveniji. Uspeva na zahodu Severne Amerike, kjer je zaradi hitre rasti pomemben za lesno-predelovano industrijo.

Nukleotidno zaporedje so določili s hitro (tako imenovano "shotgun") metodo, kot je to danes običajno tudi pri določanju drugih genomov. Genom so prebrali po kosih, ki so se prekrivali, tako da so v povprečju vsako bazo določili 7,5-krat. Celoten genom je velik okrog 500 milijonov baznih parov, kar je približno 4-krat več kot pri arabidpsisu, a dosti manj kot nekatere druge višje rastline. Skupaj ima topol 19 kromosomov. Genom se je v evoluciji dvakrat podvojil, enkrat v obdobju, ko so se ločile evolucijske poti arabidopsisa in topola, kasneje pa še enkrat - od te podvojitve je v genomu še vedno 8000 dupliciranih genov.

O drugih raziskanih rastlinskih genomih lahko preberete na strani Genomi rastlin.Kazalo

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki