FANDOM


Skupina znanstvenikov iz Španije pod vodstvom Palome Ordóñez-Morán je razkrila kako vitamin D prek aktivacije receptorja za vitamin D (VDR) zavira razvoj raka na črevesju.

VDR je receptor iz družine jedernih receptorjev. Po vezavi aktivne oblike vitamina D- kalcitriola- se aktivira in vpliva na izražanje genov. Poleg tega pa vpliva tudi na kalcijeve kanalčke in povzroči vdor kalcija v celico. Običajno sodeluje predvsem pri absorbciji kalcijevih in fosfatnih ionov v prebavilih.

V svoji raziskavi so znanstveniki odkrili, da se ob povečani koncentraciji kalcitriola odprejo kalcijevi kanalčki. Kalcij vdre v celico in aktivira več kinaz, med njimi RhoA-ROCK, MSK I in p38MAPK. Te ob sodelovanju VDR povzročijo prepis genov za proteine, ki sodelujejo v celičnih povezavah (npr. E-kadherin). Istočasno RhoA-ROCK in MSK I zavirata Wnt/ß-kateninsko pot, ki običajno spodbuja celično rast in delitev.

Na ta način so znanstveniki uspeli omejiti razvoj raka na črevesju, v nekaterih primerih pa celo »ozdraviti« poškodovane celice. Te so namreč ponovno vzpostavile medcelične povezave in diferencirale v epitelne celice. Ta odkritja odpirajo možnosti za razvoj novih tehnik zdravljenja raka, znanstveniki pa se sedaj posvečajo natančnejšemu razumevanju vloge VDR v procesu.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki